Odmrażanie lodówki

DCF 1.0

Lodówka to jeden z podstawowych i niemalże niezbędnych elementów wyposażenia domowego. Trzymamy w niej produkty przeznaczone do spożycia, należy więc zadbać o wysoką higienę tego urządzenia. Aby to osiągnąć należy co jakiś czas lodówkę odmrażać i myć. Częstotliwość rozmrażania zależy od rodzaju posiadanego sprzętu (nowoczesne lodówki bardzo rzadko wymagają rozmrażania, zaś w starszych modelach taka konieczność zachodzi nawet raz w miesiącu).

W celu rozmrożenia lodówki należy odłączyć ją od źródła zasilania. Następnie usuwamy zawartość urządzenia, zabezpieczając odpowiednio produkty. Najwygodniej skorzystać z innej lodówki, jeśli jednak nie mamy dostępu do drugiego egzemplarza, produkty należy odizolować, za pomocą chociażby gazet, w celu zachowania zimna. Rozmrażanie najlepiej zaplanować tak, żeby w naszej lodówce było jak najmniej produktów, które wymagają stałego utrzymania niskiej temperatury.

Po opróżnieniu wnętrza wyjmujemy półki i szuflady, które dokładnie myjemy. Drzwi urządzenia zostawiamy otwarte i czekamy, aż lód samoczynnie się rozpuści (nie wolno stosować dodatkowych źródeł ciepła). Dobrze jest zabezpieczyć okolicę lodówki ręcznikami lub szmatami, żeby topniejący lód nie utworzył kałuży na podłodze.

Po rozmrożeniu lodówkę dokładnie myjemy i wycieramy do sucha. Uruchomienie wilgotnej lodówki spowoduje bowiem osadzenie nowej warstwy szronu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>